Gå til innholdet

Mer norsk potet til folket!

31.7.2019

Del denne siden

– Vi må lage mer mat i Norge. Mer enn 30 prosent av matpotetene i Norge importeres og det syns vi ikke er nødvendig. Det er en av grunnene til at startet med produksjon av delikatessepoteter, sier Åsmund Bjertnæs.

Delikatessepotet fra Vestfold

På Nøtterøy i Vestfold dyrker Åsmund Bjertnæs og Øystein Hoel delikatessepoteter under merkenavnet Bjertnes&Hoel. I sesongen jobber det omlag 70 personer fra fem forskjellige land i virksomheten. – Vi har ulik kompetanse, men et felles verdigrunnlag. Det er et bra utgangspunkt for et godt og kreativt arbeidsmiljø, noe vi syns er veldig gøy, sier Bjertnæs. 

Et potet-eventyr 
I 2014 ble de første potetene dyrket på gården siden 60-tallet. Ideen om delikatessepoteter dukket opp for et par år siden, og er en god er en god konkurrent til den franske amdinepoteten. - Vi opplevde en stor interesse for lokalmat og tenkte derfor det var et godt tidspunkt for å produsere norske delikatessepoteter. 

Samarbeid med naturen 
Bjertnæs og Hoel er opptatt av mattrygghet. En avgjørende faktor for god plantehelse er friskt plantemateriale og rene settepoteter. På gården eksisterer begrepet ”samarbeid med naturen”. Flere naturlige metoder benyttes for å håndtere skadegjørere; eksempelvis bekjempelse av nematoder. Bjertnæs & Hoel planter en blomst med navnet tagetes på jorder som er infisert med nematoder. Blomstene skiller ut naturlige kjemikalier gjennom røttene som kveler nematodene. 

Morenejord i Vestfold 
Potene dyrkes på morenejord i Vestfold. Jorda er et resultat av isens tilbaketrekning for ca 10 000 år siden. Jorden er varm, næringsrik, drenerer godt og egner seg godt til å dyrke gode poteter. 

Reiser verden rundt for å lære om potetproduksjon 
Når innhøstingen er over, reiser Bjertnæs & Hoel til andre land for å lære mer om produksjon. – Vi har blant annet besøkt Vietnam, Polen, Holland og Israel for å lære mer om dyrkningsteknikk. Vi besøker også våre ansatte i deres hjemland. Disse reisene er viktig for å lære mer om hverandres kultur og er et godt utgangspunkt for å samarbeide enda bedre i jobbhverdagen, forteller Bjertnæs.