Gå til innholdet
Turmat på primus

Turmat på primus

31.7.2019

Del denne siden

Så enkelt er det å lage fantastisk mat på primus!

Alt ligger i forberedelsene

Har du prøvd å kutte løk eller gulrot med en sløv turkniv før? Da vet du at det ikke er noen umiddelbar suksess. Vårt beste tips er å gjøre all kuttingen hjemme med en god kjøkkenkniv. Pakk deretter alt i en beholder. Legg en smørklatt på toppen - du trenger ikke ta med deg hele smørpakka! Potetmos er genialt på tur og passer perfekt til gryteretter. Lag den på forhånd av norske nypoteter og putt den i pose på termos. Klar til servering! 

Alt i én panne

Du har kanskje hørt om one pot pasta? Det samme prinsippet gjelder all turmat! Du vil ha minst mulig oppvask i skogen. Det får du ved å lage alt i én panne! Det finnes mange gode stekepanner og gryter der ute beregnet for turbruk. Det viktigste er at du har en med lokk. Da bruker du mindre gass og maten blir raskere ferdig. 

Det er lov til å ta noen snarveier!

Pizzasnurrer og ferdig vaffelrøre er geniale snarveier til fantastisk turmat. Pizzasnurrene lager du ved å smøre et lag pizzasaus eller tomatpuré. Så velger du fyll selv, men skinke, ost, vårløk og basilikum er en klassiker! Pakk dem med deg og stek dem i panne på primus eller bål. Den ferdige vaffel- eller svelerøra pakker du med deg i sekken. Vaffeljern til turbruk får du enkelt tak i. Hvis ikke vekt er viktig for deg får du tak i et klassisk Espegard-vaffeljern i støpejern på loppis! Det legger du rett på bålet - bedre vafler får du ikke! 
Skogssopp. Foto: Inga Oskal Eidsvåg
Har du luksusvarer i fryseren? Som skogssopp fra sesongen, eller skogsbær eller hagebær. Om ikke du har fyrst ned selv, så finnes det norskprodusert sopp både fersk eller frossen i butikk. Det samme gjelder selvsagt for bær. Sopp gir en utmerket mulighet til å lage sopptoast på tur - en skikkelig luksusforrett! Stek først skivene i smør i en panne. Surr så løk og sopp og ha det på skivene. Bærene kan du bruke som fyll i vafler eller som topping i en gryterett. 

 

Pølseomelett til frokost

Pølseomelett er en mettende og god frokost som er enkelt å lage på tur. Fordelen med en pølseomelett er at alle på tur får varm frokost. Mange lager egg og bacon på primus, men er dere flere på tur tar det lang tid og noen vil få kald frokost fordi det er vanskelig å lage til flere på én gang med begrenset stekekapasitet. Pølseomelett lager du ved å surre litt løk først. Så har du i pølsene og steker dem til du synes de er ferdige. Så heller du på egg og rører raskt rundt. Så setter du på lokket og lar den steke til den er ferdig. 

Fiskesuppe med fisk du har fisket selv!

Fiskesuppe på primus. Foto: Inga Oskal Eidsvåg
Lite er bedre enn fiskesuppe på tur med fisk du nettopp tok opp av elva selv! Det meste kan brukes - ørret, røye, abbor, sik eller det du måtte få tak i. Nå er de norske rotgrønnsakene i sesong. Kutt gulrot, sellerirot og purre på forhånd. Surr dette og tilsett ferdig fiskekraft. Kok til grønnsakene er ferdige, ha i fløte og tilsett fisken som du har filetert og skåret i fine biter. La det trekke og topp med friske urter.