Gå til innholdet
Spanskmargerittfyltrosa

KSL 4.3.2020

Pilot for Nyt Norge-merking på blomster

Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter
Del denne siden

Kvalitetssystem for landbruket - KSL, ble tatt i bruk av blomster- og planteprodusenter for seks år siden. Nå videreutvikles samarbeidet med en pilot der også produsenter og forhandlere kan få ta i bruk Nyt Norge-merking på blomster og planter.

Hva betyr det at dette er en pilot?

En pilot betyr at dette er et prosjekt, der man skal høste erfaringer frem mot en eventuell permanent ordning senere. Piloten går gjennom to år (2020 og 2021), og det vil underveis måles om kundene har lagt merke til og har preferanse for planter med Nyt Norge-merket. Under piloten vil man også få oversikt over om planteprodusentene ønsker å ta merket i bruk, og om grossister, forhandlere og kjedene ønsker å bruke merket i sin markedsføring.

For at du skal kunne ta i bruk Nyt Norge, må du først ha kontroll på KSL for din bedrift. Dette innebærer minimum en årlig egenrevisjon, og at du tar imot eksterne revisorer når dette er påkrevet. I tillegg må du søke for å få godkjent bedriften og plantene.

Kravsettet for Nyt Norge legges til grunn, men med spesifikke krav tilknyttet blomster og planter. Kravene til blomster og planter er utarbeidet i et samarbeid mellom Matmerk og bransjen.

Hvilken nytte har det å bruke Nyt Norge?

Nyt Norge for blomster og planter er et pilotprosjekt, slik at markedseffekt skal testes ut. Håpet er at dette vil få forbruker til å bli bevisst hvilke planter som dyrkes i Norge, og at de skal ha preferanse for å velge norsk. Målinger viser at Nyt Norge har høy tillit blant befolkningen, og at nesten alle kjenner til merket. Omsetningsavgiften brukes til markedsføring, slik at blomster og planter mer merket vil markedsføres gjennom Nyt Norges øvrige markedsføring.

Relaterte artikler

Matmerk Tind sau gras beite foto eivor eriksen
KSL 16. Juli 2020
Sommer i KSL

Matmerk og KSL har begrenset bemanning i uke 29 og 30. God sommer!

tom_roterud_2020
KSL 8. Juli 2020
- Oppdatert KSL i ny drakt

Tirsdag 7. juli gikk KSL over på en oppdatert digital plattform. - En del nytt bl.a innloggingen og utseende, men de fleste vil nok kjenne seg raskt igjen. Du får et oppdatert verktøy for å gjennomføre en mer korrekt egenrevisjon, forteller KSL-sjef Tom Roterud i Matmerk.

KSL egenrevisjon - Del 1 forside
KSL 7. Juli 2020
KSL - filmer med opplæring

Vi har laget 5 filmer som tar deg gjennom den oppdaterte versjonen av KSL. Bruk en snau halvtime og du vil være godt forberedt til egenrevisjonen din.