Gå til innholdet
KSL-smil-revisorsamling-gardermoen-2015-matmerk

24.6.2015

Landbrukets bilbelte

Foto: Matmerk, fra salen under årets revisorsamling
Del denne siden

- Når jeg setter meg inn i bilen så er det et ork for meg å ta på meg sikkerhetsselen, fordi jeg er så gammel at jeg husker at vi kjørte uten. Men, for ungene er dette automatikk. Jeg ser på KSL som landbrukets sikkerhetssele og jeg opplever at det er en aksept for at den selen må være på, sa KSL-revisor Harald Bjørn-Larsen på årets revisorsamling.

Over 100 KSL-revisorer deltok på den årlige fagsamlingen i regi av Matmerk. Hovedtemaer var bedre kommunikasjon med bonden og diskusjoner rundt hvordan KSL skal videreutvikles og moderniseres. Bonden som har hatt besøk evaluerer revisoren, og gir si snitt karakteren 6,5 av 7 mulige for selve besøket. I år har vi også spurt revisorene hva de syns om hvor godt forberedte bøndene er. Og det syns revisorene dere er, 80 % svarer at bonden er godt forberedt før besøket. At de både har satt seg inn i hva som skal skje og funnet fram nødvendige dokumenter.
De yngste er de beste?
Det har skjedd mye med holdningene til KSL blant bøndene. Fra en standhaftig motvilje mot hele systemet, via en nølende aksept av at dette er noe bonden må gjøre, til større forståelse for at KSL er viktig. Revisorene ser en tendens til at de yngste bøndene er jevnt over mer positive, men også er mest utålmodige på å modernisere systemet. Mange bønder ønsker å ta i bruk ny og enklere teknologi og ha et raskere og bedre system. 
- Skal KSL fortsette å være viktig for landbruket, så må systemet moderniseres. Det vet vi. Utfordringen fremover er å tilpasse KSL, både egenrevisjonen og revisorbesøket til stadig nye krav fra brukere, myndigheter og næring. De 1800 sidene med lover og regler bonden må følge blir ikke færre, da må KSL bli smartere og enklere. Vi må gjøre oss fortjent til den tiden bonden skal bruke på oss, sier KSL- sjef Tom Roterud.

Relaterte artikler

Utlysning KSL revisor september 2020
KSL 15. September 2020
Vi trenger KSL-revisorer i nord!

Har du lyst til å bidra til økt kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon? Nå trenger vi flere med på laget vårt og søker etter KSL-revisorer i Nordland og sør i Troms.

gris iStock 1280
KSL 28. August 2020
Helsegris og utegris

Vi mottar en del spørsmål fra utegrisprodusenter om Dyrevelferdsprogrammet for svin. Det er slik at KSL-statusen ikke er godkjent om kravene i Dyrevelferdsprogrammet for svin (Velferdsgris i Helsegris-systemet) ikke er oppfylt.

IMG_6742
KSL 25. August 2020
Slik logger du inn på KSL

KSL ble oppdatert i juli og innloggingen er ny!