Gå til innholdet
Kornavling-nyt-norge

Skrevet av Francisca Witsø den 9.7.2015

Kornbransjen strammer inn – og KSL er løsningen

Del denne siden

Oppdatert egenrevisjon og lukkede avvik blir nå en forutsetning for å levere matkornkvalitet, etter ønske fra en samlet bransje.

Kornbransjen, med mølleindustrien i spissen, ønsker å synliggjøre den norske matkornproduksjonen ut mot forbruker ved å bruke landbrukets opprinnelsesmerke Nyt Norge. For å benytte Nyt Norge-merket må kornet ikke bare være produsert og foredlet i Norge, men kornprodusenten må også følge Kvalitetssystem i Landbruket (KSL). Nå krever råvaremottakerne at egenrevisjon skal være gjennomført og eventuelle avvik lukket innen avtalt tid, for å oppnå matkornavregning. Egenrevisjon skal være utført etter 1. juli 2014 for å være gyldig, og eventuelle avvik fra KSL-revisjonen skal være lukket. Dersom egenrevisjon og lukking av avvik ikke er på plass innen kornlevering, vil det kunne medføre betydelige trekk. Sjekk med din varemottaker for å finne ut hva som gjelder for deg og din produksjon. For leveranser til fôrkorn videreføres tidligere trekk på 2 øre/kg.

 

KSL forenkler hverdagen

KSL gjør det enklere for deg som produsent å kontinuerlig følge lovpålagte krav og næringens egendefinerte krav, og legger til rette for at også helse, miljø og sikkerhet blir ivaretatt på gården. Kornkjøperne bruker KSL som et verktøy for å kunne sjekke ut at kornråvarene er produsert i tråd med det som kreves av f.eks. gjødsel- og plantevernbruk og hygieniske forhold, og for å kunne dokumentere dette ovenfor korn- og mølleindustrien. Begge er nå enige i at dette er et viktig arbeid som skal følges opp enda tettere.

 

Ny med KSL?

Dersom du ikke har brukt KSL tidligere, eller det er en stund siden sist – ikke fortvil! Det er fremdeles tid til å få det på plass. KSL består av standarder som samler og forenkler de lovene og kravene du må forholde deg til. Standardene består av to deler; sjekklister som du må fylle ut, og veiledere som forklarer hva du må gjøre, og hvilke krav som ligger bak.

 

Oppfølging av KSL gjør du enklest ved «logg inn KSL» på www.ksl.no. Les også mer om Nyt Norge og ikke minst det budskapet som nå vektlegges ut mot forbruker, se www.nytnorge.no og fakta om trygg mat.

 

Spørsmål?

Har du spørsmål knyttet til KSL, send gjerne en e-post på ksl@matmerk.no, eventuelt ring på 24148300. I juli er vi ikke like tilgjengelig som vanlig på grunn av ferieavvikling. Hvis det haster kan du ta kontakt med:

(Uke 29:) Geir, tlf: 481 68 318 eller Tom, tlf: 995 01 505

(Uke 30): Dagrun, tlf: 24 14 83 03 eller Geir, tlf: 481 68 318

(Uke 31): Bjørn, tlf: 969 02 361 eller Geir, tlf: 481 68 318

Relaterte artikler

Utlysning KSL revisor september 2020
KSL 15. September 2020
Vi trenger KSL-revisorer i nord!

Har du lyst til å bidra til økt kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon? Nå trenger vi flere med på laget vårt og søker etter KSL-revisorer i Nordland og sør i Troms.

gris iStock 1280
KSL 28. August 2020
Helsegris og utegris

Vi mottar en del spørsmål fra utegrisprodusenter om Dyrevelferdsprogrammet for svin. Det er slik at KSL-statusen ikke er godkjent om kravene i Dyrevelferdsprogrammet for svin (Velferdsgris i Helsegris-systemet) ikke er oppfylt.

IMG_6742
KSL 25. August 2020
Slik logger du inn på KSL

KSL ble oppdatert i juli og innloggingen er ny!